Indiferent de domeniul in care lucrezi sau gestionezi, toti vindem ceva. E super sa fi expert int-un domeniu sau sa ai un produs nemaipomenit daca vanzarea lui scartaie. Pentru a fi victorios in vanzari trebuie sa cunosti publicul tinta si sa te transpui in situatia sa. Numeroase studii de caz arata ca ceea ce isi doresc clienti din ziua de azi nu sunt neaparat produse sau servicii mai bune, ci relatii mai bune.
Esti puternic atunci cand ai inredere in tine.
Iti ofer 7 moduri de a fi diferit, pe care le poti integra in planul tau de a vinde:
Fii unic.
Minimizeaza-ti optiunile
Fi sociabil
Fii acolo unde sunt clientii tai, nu in alta parte
Fii perceptiv
E nevoie de mai mult decat produsul sau serviciul tau
Zic sa le analizam putin;
Recuperare TVA extern chiar si pentru sume de 50 Euro.
# Fii unic
Acum nu te gandi ca o sa inventam noi apa calda sau roata, dar in practica de business trebuie sa salvezi bani si energie mentala, fiind diferit fata de concurenta. A fii unic este mai mult o emblema pentru compania ta. Pentru a fi cu adevarat unic trebuie sa implementezi aceasta strategie in fiecare subdomeniu din ceea ce faci tu sau compania ta. : design, prezentare, vanzare, antrenare.
Oricat de greu ar fi sa gasesti o modalitate de a fi diferit de ceilalti NU ezita sa te zbati in a o gasi. Te poate duce departe o singura diferenta. Este foarte important sa ai un produs, dar este esential sa il poti vinde. Cunoaste-ti concurenta si vezi cu ce poti veni in mod UNIC la oferta sau brandul tau.
# mizeaza pe simplitate.
Obiceiul nostru cel mai frecvent este sa complicam lucrurile. Iti suna cunoscut acest obicei ?
Cand iti incepi afacerea e important sa fii focusat, concentrat. Lorand Soares Szasz spune sa dai 100 % in ceea ce faci.
Incepe planul cu primul pas. Incercand sa faci mai multe deodata pot apare probleme pe care din cauza multitudini de task-uri nu o sa le observi si te intrebi de ce nu merge.
Scopul tau prin vanzare este sa aduci valoare in viata clientului tau.
Fie ca te gandesti la design, fie ca vrei sa faci promotii, fie ca vrei sa faci prezentari mizeaza pe simplitate .
AICI gasesti informatii despre recuperarile de TVA , articole de pe acest blog.
# fii prezent social-media.
Fii social si sociabil ca persoana. Afacerea ta trebuie sa folosesca toate parghiile de social-media:
twiter, facebook, google plus……. si aici mai adaugi tu alte cateva
Trebuie sa fii acolo unde sunt si clientii tai, adica in online. Interactionand constant poti afla dorintele clientilor tai. Poti face si sondaje. Sa nu uitam totusi, sa interactionam cu oamenii in viata reala nu doar online. Intalnirile, seminariile pe tema afacerii tale sunt importante si e bine sa fii prezent. Se spune ca este nevoie de o familie sa creasca un copil si de o comunitate pentru a creste o afacere.
# Fi acolo unde sunt clientii tai
Evident ca din moment ce vinzi cauciucuri pentru tiruri nu o sa iti faci reclama intr-un mall. Este necesar sa identifici in primul rand cine sunt clientii tai si unde ii gasesti in numar cat mai mare. Acolo trebuie sa fii si tu prezent. Asta nu e totul. Trebuie sa stii daca produsul tau e bine primit.
Cum faci asta ?
Fie prin feedback verbal de la cei cumpara, fie prin e-mail fie prin raspunsul la promovarea ta.
# Fii perceptiv
Poti avea cel mai bun produs sau serviciu, dar daca clientii il percep ca fiind de slaba calitate, te poti scoate singur din afacere. Trebuie sa te joci putin cu perceptia clientilor, nu sa ii minti pentru ca se va intoarce ca un bumerang impotriva ta aceasta tactica. E bine, doar sa le creezi impresia celui mai bun produs cu cel mai mare impact chiar daca mai ai de lucru sa il aduci pe primul loc. Ca sa pornesti de la inceputul afacerii cu formarea unei impresii bune, asteapta-te sa investesti multa energie. Investeste in modul cum este perceput brandul tau.
# e mai mult decat un produs
Nu conteaza ce afacere conduci, oamenii trebuie sa fie prioritatea ta.Nimeni nu vrea sa se mai intoarca sa cumpere un produs daca a avut o experienta neplacuta cu acea companie care vinde produsul ( sau care l-a creat si il vinde). Sigur, nu in toate domeniile interactionezi cu multi oameni, dar in momentul in care se intampla acest lucru fa-i sa ramana cu amintiri placute. Arata ca iti pasa de clientii tai, ofera corectitudine si transparenta.
Tehnicile sunt esentiale insa daca nu aduci valoare in viata omului nu vei putea beneficia de profitabilitate pe termen lung.
Daca ti-a placut articolul te asteptam sa fii alaturi de noi pe FACEBOOK.
comentarii