Cum sa iti deschizi propria firma de transport de Marfa !

????????????????????????????????????

 

Domeniul transporturilor de marfa a prins dupa 1990 o dezvoltare fara precedent in ROMANIA si UNIUNEA EUROPEANA.

O economie care “ duduie” se bazeaza pe consum, consumul inseamna produse ( marfuri ) in magazine. Aceastea pot fi livrate doar prin intermediul firmelor de transport si distributie. Desigur, acum va vorbesc despre a deschide o firma in transportul rutier de marfa, pentru ca exista si transport naval, feroviar si aerian.

Asadar, cel mai raspandit transport de marfa European este cel rutier, fie ca vorbim de transport intern sau international.

In principiu e necesar sa fii cunoscator al domeniului sau sa cunosti o persoana de incredere ce te poate sfatui in cele mai mici detalii.

Rabdarea si curajul sunt de nelipsit.

Demersurile unei societati de transport marfa inep cu inregistrarea la REGISTRUL COMERTULUI ( din judetul in care aparti) sub CUI 4941 ( CUI specific pentru transport marfa)

Acest CUI 4941 iti da voie sa efectuezi transport marfa contra cost. Tu poti detine orice tip de CUI si poti efectua transport marfa, insa doar pe cont propriu ( adica sa iti aduci marfa pentru tine ceea ce nu implica cost de pret pentru serviciul de transport).

Odata ce obtii deschiderea societatii ai nevoie de o LICENTA DE TRANSPORT MARFA ce se obtne de la Institutia care se ocupa de acest sector si anume Autoritarea Rutiera Romana -ARR www.arr.ro

 

Documentele necesare pentru obtinerea licentei de transport sunt urmatoarele:

– solicitare Licenta (cerere)

– certificat de inmatriculare la Oficiului National al Registrului Comertului

– act constitutiv din care sa reiasa ca societatea comerciala are ca obiect de activitate Transport rutier

– actul de infiintare si statutul

– lista vehiculelor detinute si utilizate

-contract de munca al managerului de transport ( pentru a demara aceasta activitate ai nevoie de o persoana care sa ocupe functia de manager de transport. Aeasta persoana ( chiar tu) trebuie sa efectueze un curs de competenta profesionala sustinut de ARR in urma caruia va primi o licenta )

– in cazul in care deti un cap tractor suma care trebuie sa existe in contul firmei este de 9000 EURO, daca detii 2 capete tractor pentru fiecare cap tractor dupa primul, trebuie sa dispui de 4000 EURO. Pentru aceste sume se poate face si asigurare.

 

Exemplarul original al licentei de transport este valabil 10 ani si se pastreaza la sediul firmei.

 

Copie conforma (ARR) – este documentul ce trebuie sa se afle la bordul masinii

La eliberarea copiei conforme a licentei de transport, dosarul de solicitare trebuie sa cuprinda urmatoarele documente:

– solicitare copie conforma (cerere);

– certificatul de inmatriculare si cartea de identitate ale vehiculului;

– in cazul ansamblurilor de vehicule formate din autovehicul si remorca/semiremorca, se vor prezenta o serie de documente pentru fiecare vehicul in parte:

  • talonul anexa cu ITP valabil
  • asigurarea obligatorie RCA
  • in cazul unui contract cu orice alt titlu decat de proprietate, se va prezenta copia acestuia.

toy3

Un operator poate primi un numar maxim de copii conforme, corespunzator numarului de masini. Copia conforma se elibereaza de catre ARR pe o perioada de cel mult un an. Modelul de solicitare se gaseste pe internet. Originalul unei copii conforme a licentei de transport trebuie sa fie in masina.

 

Aveti grija pe cine si cum angajati! Persoana desemnata sa conduca permanent masina trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:

 

dovada ca are calitatea de angajat

decizie de numire

cazier judiciar (in original)

aviz medical (in original)

aviz psihologic

certificat de pregatire profesionala

 

Pentru obtinerea Certificatului de pregatire, este nevoie de un dosar, care sa contina:

– copie xerox act de identitate si diploma de bacalureat

–  adresa unitatii

–  fisa tip de inscriere

–  durata cursului este de zece zile

Perioada de valabilitate a certificatului de pregatire este de 5 ani.

 

Mai ramane sa cautati sofer profesionis, asta daca nu doriti sa fiti dvs soferul.

Contractele pentru transport le puteti incheia de pec el mai popular site de transport www.bursatransport.com  , colaborare cu casele de expeditie sau din negocierile dvs directe cu producatori sau exportatori.

 

Atentie la termenele de plata ale facturilor catre dvs deoarece pot ajunge si la 60 de zile.

Daca efectuati curse RO-UE si retur sau doriti sa efectuati curse pe teriroriu UE pentru o perioada mai mare de 2 luni o metoda de a beneficia de bani pentru firma ta este recuperarea TVA-ului platit in tarile member UE.

Sunt sume mari care se intorc in buzunarul tau sit e vor ajuta sa iti continui activiatetea in firma sau chair sa pleci in concediu cu acei bani. Despre recuperarea de TVA gasesti detalii aici , pe link.

 

Spor la treaba !

 

Comentarii

comentarii

Permanent link to this article: http://recuperaretvaextern.com/2016/02/cum-sa-iti-deschizi-propri-firma-de-transport-de-marfa.html

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.