Esti vesnic in criza de timp ?

managementul timpului

 

Esti vesnic in criza de timp? Ai senzatia ca cele 24 de ore din zi nu iti ajung ?

Ai sentimentul ca  iti petreci toata ziua agitandu-te fara niciun rezultat?
Un astfel de sitl de viata, tot timpul pe fuga si tot timpul in intarziere, poate dauna grav carierei, vietii de familie si chiar si sanatatii.

Stresul este cea mai grava consecinta, de aici pornesc o multitudine de alte probleme.

Pentru a cunoaste o alta varianta mai calma a desfasurarii unei zile iti propun cateva mici strategii care te pot ajuta sa te organizezi si sa iti gestionezi corect timpul.

“ Lucrurile vatamatoare nu pastreaza niciodata masura “

Asta a spus-o acum multi, multi ani , SENECA si este cat se poate de actuala.

# Stabileste-ti prioritatile


A face lucrurile mai repede nu poate inlocui necesitatea de a face lucrurile care conteaza cu adevarat. Persoanele care au probleme serioase cu gestionarea timpului sunt persoanele care nu stiu cum sa-si stabileasca prioritatile.

De exemplu, daca incepi sa faci curatenie in casa, nu te poti „bloca” asupra unei pete incapatanate de pe covor in timp ce restul casei este un haos total. Acelasi principiu il poti utiliza in orice domeniu mai ales la serviciu.

Daca ai astfel de probleme, gandeste-te la toate actiunile pe care le ai de facut si evalueaza-le, dandu-le o nota pe o scara de la 1 la 10, in functie de importanta lor.

Aloca apoi cateva minute fiecarei actiuni, atfel incat sa iti imparti timpul pentru finalizarea actiunii, per ansamblu.

#  Planifica seara

home-office-336378_1280
Mare parte din frustrarea si anxietatea noastra vine din sentimentul ca nu suntem pregatiti. Multe activitati devin urgente din cauza lipsei unei pregatiri adecvate. Prin organizarea saptamanala poti remedia aceasta problema.

La fiecare sfarsit de seara, rezerva-ti cateva minute pentru a-ti planifica ziua care va urma. Stabileste care sunt prioritatile pentru aceasta zi si care sunt pasii pe care ii vei urma. Nu o sa ghicesti tot ce vei face in acea zi dar avand o viziune a desfasurarii ei iti va fi mai usor sa elimini timpii de gandire.

Momentele de liniste in care iti organizezi ziua sau saptamana iti ofera posibilitatea de a stabili exact timpul necesar pentru fiecare actiune importanta.

#   Timp liber, pentru tine

Daca una dintre prioritatile tale este sa ai mai mult timp liber, atunci programeaza-ti mai intai timpul liber, apoi rezerva-ti timp si pentru munca.
Foloseste timpul ramas pentru a indeplini sarcinile obisnuite.

Inainte de a-ti asuma o alta responsabilitate, intreaba-te daca se potriveste cu prioritatile tale.

#    Reevalueaza-ti angajamentele

Daca esti implicat/a  in activitati care NU coincid cu valorile sau prioritatile tale, atunci ar fi timpul sa renunti la ele.

Este normal sa iti faci griji in legatura cu ceea ce vor crede cei din jur. Teama de a nu dezamagi si nevoia de a te ridica la nivelul asteptarilor celor din viata ta te determina sa te aglomerezi cu tot felul de obligatii.

Cand cineva te roaga sa ii faci o favoare care iti va consuma timp si energie, raspunde-i prin „Pot sa iti dau un raspuns in cateva minute?”. Astfel castigi timp pentru a te gandi daca chiar poti face ceea ce ai fost rugata, fara ca asta sa interfereze cu planurile tale.

 # Investeste in tine

 photo-1423598885756-9b4b0fdcb934

Iti spun acest lucru pentru ca din graba  pe care o traim zi de zi uitam un lucru foarte important, poate cel mai important : SA AVEM GRIJA DE NOI . Aici nu ma refer la a avea grija de trup in felul in care arati sau modul in care iti alegi hainele ci de ceea ce imbraci cu acele haine:  Mintea si Sufletul tau .  Ma refer la acest aspect pentru ca aceleasi scuze le aud mereu : NU AM TIMP.!

Un singur lucru iti spun daca tu nu ai grija de mintea si sufletul tau, nimeni nu va avea.

Si iti dau un pont .

Primul mod si singurul de a incepe a investi in tine este : SA CITESTI, indiferent ce. Ideal este sa citesti dezvoltare personala pentru ca acolo vreau sa te duc pentru a fi mai puternic. Insa gandeste-te putin: Tu acum te afli la un nivel, daca nu acumulezi cunostiinte despre orice, dar mai ales despre a te cunoaste pe tine, nu ai cum sa stii ce pasi urmeaza sa faci.

Facand dezvoltare personala vei ajunge in scurt timp in a te respecta si a te iubi pe tine. De atunci incolo nu cred ca iti vei cauta scuze cu  celebra vorba : NU AM TIMP  !!!!

Fii bun de cate ori se poate. Si intotdeauna se poate.

Dalai Lama

SPOR la treaba .

Daca ti-a placut articolul si l-ai gasit folositor trimite-l si perietenilor tai , iar ei cu siguranta iti vor multumi pentru ca iti pasa de ei.

 

 

 

Comentarii

comentarii

Permanent link to this article: https://recuperaretvaextern.com/2015/11/esti-vesnic-in-criza-de-timp.html

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.