Rambursarea TVA are, fara indoiala, un rol important in determinarea profitului unei companii care face si achizitii externe. Dincolo de riscurile comerciale, desi procedura de rambursare nu este tocmai usoara, sumele de bani ce provin din recupeare de TVA extern au un impact financiar deloc de neglijat. Se poate recupeara pana la 27% din cheltuielile externe asta in conditiile in care se respecta regulile de eligibilitate impuse de tarile UE.
Informatii la 0729033816
Cine poate aplica la recuperare TVA extern? Astfel, persoanele juridice platitoare de TVA in ROMANIA sau care au solicitat si obtinut CUI pentru achizitii intracomunitare sunt indreptatite a cere rambursarea TVA a cheltuielilor facute in afara teritoriului Romaniei. Aceste societati pot depune pana la sfarsitul lunii SEPTEMBRIE 2021 cererea de rambursare TVA prin completarea declaratiei 318 ANAF.
Cererea de rambursare TVA UE se poate depune dupa fiecare trimestru din 2020 ( avand suma minima de 400 EURO doar TVA) sau anual ( avand suma minima de 50 EURO doar TVA)
Astfel, ca sa puteti depune electronic aceasta declaratie 318 ANAF aveti nevoie de a imputernici notarial persoana sau societatea care va completa aceasta declaratie de TVA in numele dumneavoastra.
La ANAF pe langa aceasta imputernicire mai este nevoie de formularul 150 semnat in original.
Acesti pasi fiind facuti se trece la completarea declaratie D318 .
ANAF a elaborat un ghid de completare a acestei declaratii pe care il gasiti AICI.
Tarile membre ale Uniunii Europene au stabilit 10 clase de coduri de TVA in baza carora pot fi catalogate bunurile si serviciile achizitionate in Uniunea Europeana.
Ce trebuie sa contina facturile in baza carora se solicita recupeare TAv extern? Mai jos aveti detalierea generala aprobata de Comisia UE pentru fiecare stat membru :
Facturile trebuie sa contina datele de identificare emitent si client :
-
nume complet / adresa completa
-
numar de identificare TVA / cota de TVA
-
valoarea TVA-ului / valoare totala factura
Recuperare TVA se poate face dupa orice tip de chitanta/ bon emisa de catre:
-
statia de alimentare / retea de autostrazi
Chitantele trebuie sa contina datele de identificare emitent pentru valori > 150 EURO:
-
nume complet / adresa completa
-
numar de identificare TVA / cota de TVA
-
valoarea TVA-ului / valoare totala
Totusi, chitantele/bonurile sunt acceptate pentru recuperare TVA din urmatoarele tari membre UE si fara datele de mai sus : Austria, Germania, Olanda,Polonia, Luxemburg (peste 100 eur este nevoie de factura), Franta, Cehia, Slovacia
Pentru urmatoarele tari membre UE : Spania, Ungaria, Slovenia chitantele/bonurile nu sunt accepate fara datele inscrise prezentate mai sus.
OBSERVATII.
–Termenul limita de depunere al formularului D318 pentru TVA cerut din 2020, este sfarsit de SEPTEMBRIE 2021.
Va recomand ca pana in iulie 2021 sa aveti deja trimise cererile pentru ca acolo unde nu sunt toate datele trecute pe chitante/bonuri sau facturi ( nr. TVA pe factura, denumire beneficiar, suma TVA..) statele membre analizeaza cererea timp de 3 luni si astfel ca daca se innapoiaza cererea pt rectificativa nu mai este timp de a trimite o cerere NOUA.
comentarii